Подемот на популистите предизвика алармантна реакција меѓу таканаречените елити. Најголем дел од нив се обвинуваат самите себе си дека ги заборавиле оние што останале "зад нив", и дека не обратиле внимание на потребите на обичниот човек. Новинарите се обвинуваат себе си дека се премногу политички коректни, премногу наклонети кон глобализацијата и ксенофилијата. Ова, со цела почит, се глупости.

Во првиот предлог буџет на Доналд Трамп има јасни назнаки на неговата политика и за тоа каде тој навистина сака да оди. Од една страна предложи енормно зголемување од воениот буџет, од друга комплетно кинење на секоја помош на јавната радиодифузија.

Верувале или не, Во Австралија досега си можел да се вадиш што си утепал човек затоа што си се уплашил дека овој сака да те погали по јајца.

За да бидат примени во каква било јавна служба во Италија, кандидатите прво треба да го минат задолжителниот тест. Во случајот со вработувања во полицијата, овој тест се држи во спортски или концертни сали, за да може да ги собере сите заинтересирани. На последниот конкурс за 14 работни места, има 10.000 кандидати.

Нека не ви е криво што како мали ве учеле дека „Тито сите нè гледа“ или дека партизаните се тепале со балистите. Тоа само значи дека сте стари. Оттогаш не издржа ни Плутон, а не па Тито или историските лекции. Седум некогашни факти што веќе не се тоа.

Ако немаш агенција што на Фејсбук има едно трло луѓе кои ги префрла од еден клиент кај друг или ако немаш пари директно да му платиш на Фејсбук, тогаш "енгејџмент" е мантрата што ќе ја слушаш на секој состанок со маркетинг агенција или некој од овие што работат со социјални медиуми. Баш овој "енгејџмент" (активност?) успева да го извади најлошото од онлајн медиумите.

А вие се секиравте за вашиот смартфон, камера од лаптоп, микрофон од телевизор.... Одиме подлабоко: произведувач на вибратори од Канада ќе треба да плати милионска отштета на темава, што во случајов е доста специфична - кхм - пенетрација во приватноста.

Дефне и Вљубениот ерген? Ѕвездички на Пинк? Не, една од најпопуларните детски емисии во Јапонија се вика „Мојата прва задача“. И во неа се праќаат деца до самопослуга по леб и млеко.

Њујорк Тајмс на психијатриски кауч го става Доналд Трамп и неговиот терсене табиет заради кој никој во Белата куќа не смее да помисли да му зуцне а не па да му каже дека некаде погрешил или претерал со Твитер. Освен еден човек.

Се вика Национална геопросторно-разузнавачка агенција (National Geospatial-Intelligence Agency), Обама прв пат слуша за неа во случаен разговор пет месеци откако станува претседател на САД. Новиов уште не се знае дали ја има разбрано.

Иако не малку сме горди на себе што успеваме да стоиме настрана од фекалиите кои го навасаа јавниот збор, од ужасот на сеопштото пцуење, вреѓање и вадење очи и од медиумската реалност во која дивеат психопати со портали и идиотизирана публика која мисли дека ако на некој директно не му ебеш све најмило и не го наполниш со говна - тогаш мора нешто да калкулираш, таквата „полемична сцена“ е толку сиромашна што мора и за тоа да се подели по некоја лекција.

Бетер од кај нас. На стари лица кои сè уште возат автомобил им даваат попусти за погребување ако доброволно ги предадат возачките дозволи.